Wat zijn de voordelen van Durf te helpen ~ Dare to help
Het motto van Durf te helpen ~ Dare to help is:
Leren ~ Helpen ~ Doorgeven
Door van de kenniseconomie over te gaan, naar een willen weten en waarheid economie, zal duidelijk worden wie zich inzet om zelf een bijdrage te leveren en wie profiteert van de kennis van de ander, zonder zelf bewust te (willen) weten.
Van Kennis naar Deeleconomie
Jarenlang werd de regel loon naar prestatie gehanteerd. Dit is een goed principe mits we van kennis naar deeleconomie gaan. Doet we dit niet, dan zal de crisis voortduren en zullen er nooit gelijke kansen zijn. Eigen inzet behoort beloond te worden, dit kan alleen wanneer we ook allemaal gelijke (dezelfde) kansen krijgen.
Van Individueel naar Deel
Door als mens je kwaliteiten en kennis met anderen te delen, zul je vanzelf onderdeel vormen van een gemeenschap. Bouw je gezamenlijk aan de toekomst van het land. Geef je gehoor aan de behoefte van velen om werkelijk te (willen) weten maar ook om te willen delen.
Van Alleen naar Samen
Wanneer je gezamenlijk dingen doet, zul je als mens minder energie hoeven in te zetten om resultaat te behalen. Dit dient meerdere doelen. Zal zelfs een bijdrage leveren aan het Global Warming of Klimaat probleem. Kortom beter voor het milieu en de toekomst van de aarde, alles wat leeft, inclusief mens en dier.
Van Samen leven naar Samenleving
Wanneer we echt weer naar een Samenleving toe willen, waarbij het gemeenschappelijk wezen centraal staat, zullen we over moeten gaan tot:
· Samen denken, samen doen en samen handelen;
· Als verantwoordelijke individuen, die door communicatie, inzet van kwaliteiten en talenten onbegrensd een bijdrage willen leveren aan het geheel.
Nadelen die op dit moment voor veel bedrijven en mensen gelden en de mogelijke oplossing:
· De concurrentie is moordend; Grote bedrijven hebben veel meer kans dan kleine;
Wanneer er geen prijsverschillen meer zijn, wordt er weer gelet op de kwaliteit en de service van een bedrijf. Je zult vanzelf ervaren dat het midden en kleinbedrijf dan snel weer op de kaart gezet wordt. Door de persoonlijke benadering vaak ook veel diensten en services kunnen leveren. Wanneer je over producten spreekt is de vraag van de klant natuurlijk ook meteen iets om op in te spelen, i.p.v. "de hype" die nu geldt wanneer een groot bedrijf iets nieuws promoot en iedereen dit wil hebben. Zeker wanneer achteraf blijkt dat er zoveel fouten in zitten dat de kosten niet opwegen tegen de baten en een nieuwere versie binnen no time op de markt is.
· Hulpverlening is niet meer te betalen.
Wanneer iedereen weer gratis gebruik kan maken van bepaalde diensten, of bijna gratis opvang voor de personen die iets meer te besteden hebben, is hulp voor ieder mens mogelijk. Het stimuleren van zelfhulp en alles wat daarmee gemoeid is, is natuurlijk het grootste goed. Workshops, cursussen en voorlichting door bijeenkomsten te houden, kunnen daaraan een bijdrage leveren.
· Beloning van getalenteerde, gediplomeerde en specifieke krachten is niet meer in verhouding tot wat iemand presteert.
Wanneer we weer overgaan van beloning naar inspanning en daarbij ook letten op de motivatie en inzet van de persoon, zal er een eerlijker betalingssysteem gehanteerd worden.
Welke regels moeten gehanteerd worden om het Deel principe aan te houden:
Wanneer iemand niet wil delen, is hulp niet mogelijk. Dit zelfde geldt overigens ook voor mensen die kiezen voor gemak en die er niets aan doen om hun situatie te verbeteren. Het erbij laten, berusten in je situatie, kost Nederland (en de rest van de wereld) miljarden.
Hoe kun je besparen en de besparing tot stand brengen?
Bijv. In de zorg:
· Door zelfhulp te promoten en medicatie zwaarder te belasten;
· Beweging i.p.v. direct inzetten van hulpmiddelen (scootmobiel alleen voor mensen die werkelijk niets meer kunnen);
· Zelf lopen i.p.v. afstandsbediening en allerlei middelen die de mens lui maar vooral afhankelijk maken.
Natuurlijk varen er veel mensen wel bij de gemaksproducten, toch heeft dit bij een nog grotere groep geleid tot de ondergang. Er is een gemaksmaatschappij gecreëerd, waardoor mensen lui en afhankelijk worden. Het wordt tijd dat de mens weer zelfstandig en onafhankelijk wordt en eigen verantwoordelijkheid neemt.
Van Individueel naar deel is alleen mogelijk wanneer mensen weer hun eigen verantwoordelijkheid nemen en wellicht nog belangrijker, zelf de noodzaak hiervan in gaan zien.
Zolang er nog geld gepompt wordt in onbegonnen zaken, wijzigt of verandert er niets. Houden we alles in stand, creëren we van kwaad tot erger en daarmee onze eigen ondergang. Puur en alleen omdat we zelf niet de verantwoordelijkheid durven te nemen. Dit geldt voor alle branches en onderdelen die genoemd worden in de categorieën die genoemd staan in de andere documenten.
Heb je (heeft u) interesse om je (u) aan te sluiten bij Durf te helpen? Reageer dan meteen of stuur me een email!
Conclusie
Individualisten redden het niet alleen, dus zullen zij zich automatisch aansluiten bij het groter geheel. Zie ook initiatieven als: Buurtzorg en Toogether
Kijk ook de uitzending Tegenlicht van april die gaat over Transitie. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1337646
Geen opmerkingen:
Een reactie posten